Koronavirus – Hva er fakta?

Covid-19 er navnet på sykdommen som er forårsaket av det nye koronaviruset. Hvordan oppstod viruset, hvilke egenskaper har det og hvordan får vi utviklet en vaksine?
Det er mye vi enda ikke vet om det nye koronaviruset, men noen svar har vi…

Vi samlet fagpersoner som ga oss de vitenskapelige detaljene og svar på noen av spørsmålene vi lurer på.

Program:

Velkommen og introduksjon

Hvordan oppstår nye virus, og hva er spesielt med koronaviruset?

Jörn Klein, førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern, Universitetet i Sørøst-Norge

Hvordan utvikle vaksinen?

Stig Tollefsen, Head of Strategic Science, og Bjørg Dystvold Nilsson, Senior Advisor, CEPI -The Coalition for Epidemic Preparedness Innovation

CEPI presentation Tekna March-2020 rev

Svar på spørsmål fra kommentarfeltet

Det finnes over 3000 kjente virus-arter og nye oppdages hele tiden. Hva skjer når et nytt virus oppstår? Hva skiller koronaviruset fra andre virus?

I desember 2019 ble det observert en opphopning av sykdomstilfeller med lungebetennelse i den kinesiske byen Wuhan. Viruset smittet antakeligvis fra dyr, som ble solgt på et matmarked, til mennesker. Nå smitter viruset også mellom mennesker.

SARS-CoV-2 som det nye viruset heter, kan forårsake luftveissykdommen Covid-19. Viruset kan fortone seg som en mild forkjølelse, eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

Mer om Korona:
Har du fått koronaviruset? Dette bør du gjøre

Arbeidstakers rettigheter rundt koronaviruset

Avgjørende med tverrpolitisk enighet om korona-krisepakke

Lenke til smittevernutdanningen som nevnes i sendingen

19 svar til “Koronavirus – Hva er fakta?”

 1. Legg inn spørsmål og kommentarer her så videreformidler vi dette til foredragsholderne når det er tid til det under arrangementet.

  1. Det er relativt få personer som blir testet per i dag. F.eks. så blir man ikke testet hvis man har milde symptomer og ikke har vært i kontakt med en BEKREFTET smittet person.
   Er det mulig å teste på etterkant, når alle symptomer er borte, om man har hatt korona?

  2. Kan dere forklare mekanisme hvorfor malariamedisin skal virke mot coronaviruset? Immunforsvaret blir dårligere med alder, kan man få god vaksinasjons respons i eldre pasienter som rammes mest av coronaviruset?

  3. Hvor pålitelige er nå testene som utføres i Norge på å diagnostisere smitte?

   Lege på A-hus idag fortalte at de definerer positiv enkelte intensivpasienter til tross for at test viser negativ, dette basert på sykdomsutvikling.

  4. Er det tilfeller i Norge hvor folk har blitt allerede friskmeldt. Tester disse personer for å finne ut om de har blitt immune

 2. En oppfordring til de som vil gi et lite bidrag til koronaforskningen:

  Du kan donere bort «overskuddskapasitet» fra PC-en din til medisinsk forskning. Når du ikke selv bruker PC-en, lar du forskere bruke ledig regnekapasitet til protein-simuleringer. Alle PC-er kan brukes, men gaming-PC-er er spesielt godt egnet.

  Merk at dette ikke er et spesifikt korona-prosjekt, men et større forskningsinitiativ som har pågått i 19 år og resultert i mer enn 200 vitenskapelige artikler. Det startet ved Stanford University, og holder nå til ved Washington University School of Medicine in St. Louis.

  I praksis laster du ned og installerer et program fra foldingathome.org. Du kan velge hvilken sykdom du vil bidra til å bekjempe. Det finnes ikke et eget valg for korona, men det starter nå flere korona-prosjekter. Hvis du velger «Any disease», vil PC-en din være tilgjengelig for både koronaforskning og annen sykdomsforskning – når du ikke bruker PC-en selv.

  1. Hmm, …vi kan nok ikke endre det. Men opptak vil bli lagt ut i morgen. Kanskje du kan prøve om det er bedre å se på opptakene?
   vh Tove/Tekna

 3. Interessant sending!. Har man noen formening om hvorfor 50-åringer blir lettest smittet? Er det noe biologisk, eller bare livsmønster? Erik

 4. Jeg har problemer med å se på streaming, det stopper veldig ofte.
  Blir det spilt inn? Kan vi i så fall se videoen senere?

  1. Det blir tatt opp og du kan prøve igjen senere, ja. Du vil finne opptaket i det samme blogginnlegget her i løpet av morgendagen.
   vh Tove/Tekna

  1. Hei Line. Det blir tatt opp og du vil finne opptaket i det samme blogginnlegget her i løpet av morgendagen.
   vh Tove/Tekna

 5. 1) Hvor spres dette så fort i forhold til de andre virusene som ble nevnt?
  2) Det kjennes til mange virus, forstod dette ikke var kjent. Er det mange virus en kan forvente å komme? Hvordan oppstår virus (fra dyr)?
  3) Dør virus ut? Hvordan?

 6. Medisinen Avigan har blitt brukt med suksess i tidlig behandling av Covid—19 (i Japan og Kina), kan den blir brukt som en «plattform» i jakten på en vaksine.?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *